Είναι πάντοτε ιδιαίτερα χρήσιμο να επιστρέφει κανείς στη διδακτορική διατριβή του Νίκου Αλιβιζάτου (Οι πολιτικοί θεσμοί σε κρίση,εκδ. Θεμέλιο1983) για να προσεγγίζει τις σύγχρονες θεσμικές μεταλλαγές, έχοντας πλήρη γνώση της θεσμικής ιστορίας της χώρας. ‘Όχι μόνο γιατί αντλεί πλούσιο υλικό, αλλά γιατί έχει ως οδηγό του μια πολύ σωστή ανάλυση των διαφορετικών μορφών που έλαβαν οι θεσμικές κρίσεις στην Ελλάδα πριν και μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Στα πλαίσια του διαλόγου ενόψει της εκκρεμούσας ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αιτήσεως ακυρώσεως για την ακύρωση της προκηρύξεως με την οποία επιδιώκεται η πρόσληψη των μελών της ΟΠΠΙ (πανεπιστημιακής αστυνομίας) παρενέβησαν οι καθηγητές Ευ.Βενιζέλος και Αντ. Μανιτάκης με άρθρα τους στην Καθημερινή της Κυριακής (6.3.2022).
Τόσο κατά την επιστημονική, όσο και κατά την πολιτική συζήτηση για τις διατάξεις των άρθρων 18-20 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» διατυπώνονται επιχειρήματα που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο των διατάξεων του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Η απόφαση έρχεται να ακολουθήσει τα βήματα που χάραξε η νομολογία του ΔΕΕ ήδη από την εποχή του α. 5 παρ.
Η πρόταση Οδηγίας για τη συλλογική διαχείριση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και για την χορήγηση διακρατικών αδειών για την επιγραμμική εκμετάλλευση μουσικών έργων (2012/0180) επικυρώνει και επιτείνει όλους τους προβληματισμούς που έχουν αναπτυχθεί σχετικά με τον νεοφιλελεύθερο τρόπο που η Επιτροπή της ΕΕ αντιμετωπίζει και το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας